Skip to main content

Het kabinet heeft een verbod in het leven geroepen voor het plaatsen / laten plaatsen van online nepreviews. Daarmee hopen ze dat consumenten beter beschermd worden tijdens online aankopen.

Volgens IMU baseert ongeveer 75% van de Nederlanders zijn of haar internetaankopen baseert op testimonials. Deze zogenaamde social proof kan jouw oordeel beïnvloeden of je een bedrijf betrouwbaar vindt of juist niet. Er is al een langere tijd sprake van een stevige groei aan webwinkels, online platformen en valse beoordelingen.

Per wanneer gaat het verbod in?

Misleidende of neppe reviews worden beboet vanaf voorjaar 2022. Webshops en online platformen moeten reviews eerst op echtheid controleren voordat ze deze mogen gebruiken. Hou jij je niet aan deze regel, dan kunnen zij een overtreding van minimaal 4% van de omzet riskeren. Zorg dus dat je jouw testimonials op orde hebt!

Zijn er echt zoveel neppe reviews?

Tot een derde van de recensies is vals, misleidend of gesponsord, werd volgens het AD duidelijk uit andere onderzoeken. Een verbod op valse beoordelingen moet de kans daarop inperken. Er komt verder een verbod op het tegen betaling door een ander laten plaatsen van valse beoordelingen. Nu zijn er allerlei malafide bedrijfjes die dit kunnen regelen.

Webwinkels moeten verder opener communiceren over hoe recensies tot stand zijn gekomen. Nu komt het nog regelmatig voor dat grote bedrijven producten weggeven en de ontvangers aansporen tot een recensie. Het resultaat is bijna unaniem positieve beoordelingen voor dergelijke artikelen.

Zowel negatief als positief

Het gaat hier in het wetsvoorstel om alle valse reviews, zowel negatief als positief, zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. “Dus als een ondernemer last krijgt van valse negatieve recensies op Facebook, dan is Facebook hiervoor verantwoordelijk.”

Hieronder volgen reacties van bedrijven:

Reactie Bol.com:

“Eerlijke reviews zijn heel belangrijk. Daarom nemen we al langere tijd maatregelen om nep-reviews tegen te gaan. Dat de aanpak van nepreviews nu ook breder gestimuleerd wordt via dit wetsvoorstel verbaast ons niet en lijkt een logische stap.”

We gaan het in november alleen mogelijk maken voor klanten die een artikel bij bol.com hebben gekocht een review achter te laten. Ook worden recensies op verschillende manieren gemodereerd. Er zijn automatische en handmatige fraudechecks door een derde partij, maar klanten kunnen ook reviews beoordelen met duimpjes omhoog of omlaag.
Als reviews slechte beoordelingen krijgen, vindt er nog een handmatige controle plaats door een bol.com-medewerker.”

Reactie Booking.com:

“Alleen klanten van Booking.com die een reservering hebben gemaakt en een daadwerkelijke ervaring hebben gehad bij een accommodatie, worden uitgenodigd om een beoordeling achter te laten na hun verblijf.

Meer dan 230 miljoen geverifieerde beoordelingen op ons platform geven een authentiek, onbewerkt beeld van echte klanten, wat miljoenen reizigers over de hele wereld helpt om een beter geïnformeerde beslissing te nemen over de keuze die het beste bij hen past.”

Leave a Reply