Skip to main content

Over het algemeen doen advertenties met een grappige insteek het heel goed. Ook advertenties die net op het randje zitten, werken goed. IMU zelf zegt: “Ondanks alle haat, werken de advertenties wel. Sterker nog: we merken dat de advertenties waar de meeste haat en reacties op komen ook het beste werken.”

Goede marketing wekt een emotie op

De haat blijft toch wel komen. Dat is één ding wat zeker is. Het gaat er natuurlijk niet om dat je haat krijgt op je advertenties. Maar het werkt wel heel goed als je emotie los kunt maken. Dat gaat helemaal terug naar de televisiereclames en daarvoor ook de krantenreclames en radioreclames.

Ga maar na: welke televisiereclames blijven het beste plakken? Vaak zijn dat de reclames die een emotie losmaken. Idealiter raak je een positieve emotie, bijvoorbeeld met humor. Dat geven mensen door. Zeker vroeger, toen televisiereclames nog volledig nieuw waren, werkte dat goed. Destijds keken mensen nog uit naar de reclames. Tegenwoordig is dat niet echt meer zo.

Een andere krachtige emotie die je kunt aanwakkeren met een advertentie is dat mensen onder de indruk zijn of iets dat ze raakt. Deze emoties zijn heel persoonlijk, waardoor mensen ze onthouden. Het kan ook dat een reclame een bepaald schrikeffect heeft. Op YouTube vind je ook een paar verboden reclames. Dat zijn de reclames die nét iets te ver gaan. Zoek ze maar eens op!

Irritatie opwekken

Naast positieve emoties, kun je met een reclame ook irritatie opwekken. Dat is iets wat reclamemakers vroeger al goed begrepen. Er zijn zelfs verkiezingen voor: de Loden Loekie, voor de meest irritante reclame van het seizoen. Veel bedrijven gaan ervoor om de irritantste reclame te maken, want ook dat blijft hangen.

Het kan een irritatiefactor zijn als je een advertentie voorbij ziet komen met een irritante gast die een irritant verhaal vertelt. Dat zien we genoeg voorbij komen bij de lifestyle goeroes. Maar een pop-up is ook een irritatiefactor. Het is een contrasterend element. Doordat het irriteert, maar gaat je aandacht er wel naartoe.

Persoonlijk zouden we dat niet zo snel willen doen voor ons bedrijf. We zouden geen irritatie emotie willen koppelen aan ons merk of ons product. Maar er zit wel een heel groot grijs gebied. Als je online in staat bent om te irriteren. Irritatie komt altijd vanuit een bepaald contrast.

Leave a Reply